یادداشت،

چند راهكار برای لطمه ندیدن صنایع غذایی از كرونا

چند راهكار برای لطمه ندیدن صنایع غذایی از كرونا مبل زیبا: یك كارشناس صنایع غذایی در یادداشتی با اشاره به اثرات شیوع ویروس كرونا بر اقتصاد كشور همچون صنایع غذایی، راهكارهایی بمنظور تعدیل تاثیر شدید كرونا ویروس بر عملكرد صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی پیشنهاد نمود.


به گزارش مبل زیبا به نقل از ایسنا، در یادداشت مسیح انصاری آمده است: در اواخر دسامبر سال ۲۰۱۹ یك كرونا ویروس جدید (كووید-۱۹) بعنوان علت تعداد قابل توجهی از یك بیماری تنفسی انسانی در چین مشخص شد. شیوع آن برای نخستین بار در شهر ووهان كشف شد كه قطب اصلی اقتصادی و حمل و نقل داخلی و بین المللی در چین است. طی مدت كوتاهی این ویروس كشنده، جهان را به سمت وارونه خود سوق داد؛ بطوریكه شهرها در حالت قرنطینه، اعلان محدودیت سفر، نصب تعطیلی بر در كارخانه ها، همینطور به هم ریختگی در تجارت جهانی، جهانگردی، سرمایه گذاری و زنجیره های عرضه دیده می شود.
در حال حاضر محدودیت در حركت كالا و مردم می تواند فراتر از تأثیر مستقیم بر سلامتی، عواقب اقتصادی و اجتماعی مهمی بر معیشت مردم به ویژه لطمه پذیرترین گروه ها همچون شاغلان در بخش كشاورزی، خدمات، گردشگری، خرده فروشی، حمل و نقل و رستوران ها داشته باشد. شورای سفر و گردشگری جهان آگهی داد كه انتشار كرونا در جهان احیانا به ۵۰ میلیون شغل لطمه می زند. انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (یاتا) اعلام نمود كه شركتهای هواپیمایی امسال میلادی احیانا ۲۹ میلیارد دلار ضرر خواهند كرد. بر مبنای برآورد برخی كارشناسان این معضل می تواند بین ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار به اقتصاد ایران خسارت وارد كند.
همچنین تداوم تعطیلی مشاغل و ماندن مصرف كنندگان در منزل سخت ترین ضربه را به اقتصادهای محلی وارد می نماید. در این حال بیشترین بخشهای لطمه دیده می توانند شركت های متوسط و مشاغل كوچك باشند برای اینكه زنجیره های عرضه محصولات آنها به علت محدودیت حمل و نقل و حركت مردم مختل می شود؛ پس برای مقابله با چنین عوارض جانبی در مناطق روستایی، وزارتخانه های متولی امر تولید و توزیع باید به دقت وضعیت را رصد كرده و یكسری اقدامات را برای كاهش فشار بر مشاغل كوچك انجام دهند.
از سویی با عنایت به تأثیر بیماری كووید-۱۹ بر زنجیره تامین و نیز به علت اقدامات دولت ها برای كنترل شیوع آن بدون شك اختلالات قابل توجهی در زنجیره تامین در سرتاسر جهان و نیز كشور ما به وجود خواهد آمد. این امر می تواند برای واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی بخصوص در صورتیكه از یك شركت تولید كننده خارجی بعنوان منبع اصلی خود برای تامین یك محصول یا مواد تشكیل دهنده استفاده می شود، بسیار مهم باشد.
نگرانی در مورد زنجیره تامین برای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی بسیار مهم می باشد. یكی از خطراتی كه كمتر مورد توجه قرار می گیرد امكان جایگزین كردن دیگر منابع در زنجیره تامین بدون ارزیابی كامل بدلیل ضیق وقت است كه به علت محدودیت در ترددهای بین المللی و بسته شدن مرزها مشكل دو چندان شده است؛ بگونه ای كه دسترسی به بعضی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی میسر نیست.
در حالی كه امروز تمركز روی متوقف كردن انتقال بین انسانی در بیماری ناشی از كرونا ویروس جدید است، باید اقدامات تسكین دهنده و بهبودی زود هنگام پیشبینی و در اسرع وقت عملی شود تا اثرات مخرب بر روی سیستم های غذایی و زنجیره های بازار، بصورت محلی و جهانی به حداقل برسد.
در خصوص بخش كشاورزی و صنایع تبدیلی و غذایی ایران یكی از آثار مخرب انتشار كرونا ویروس جدید ممنوعیت بازارهای صادراتی محصولات كشاورزی و غذایی است؛ بگونه ای كه در سال ۱۳۹۷ در حدود ۹۴ درصد صادرات محصولات كشاورزی ایران به كشورهای عراق، افغانستان، فدراسیون روسیه، تركیه، آذربایجان، امارات متحده عربی، پاكستان، تركمنستان، كویت، قطر، قزاقستان، جمهوری عربی سوریه، ارمنستان، گرجستان و اكراین بوده است. در این راستا رئیس انجمن اتاق بازرگانی ایران و عراق گفته كه میزان صادرات ایران به عراق پارسال ۱۳ میلیارد دلار بوده و در ۱۰ ماهه سال ۱۳۹۸ میزان صادرات به كشور عراق ۹ میلیارد دلار كالا است.
از سویی تا روز ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ بیشتر از ۱۵ كشور كه غالبا جزو كشورهای فوق هستند، اعلام نموده اند كه افرادی مبتلا به كرونا ویروس را شناسایی كرده اند كه از مبدأ ایران آمده اند. این تهدیدی جدی برای بازار جهانی محصولات كشاورزی و صنایع تبدیلی و غذایی ما به حساب می آید. بدیهی است ممنوعیت صادرات بخش كشاورزی و صنایع تبدیلی و غذایی توسط كشورهای مهم هدف صادراتی، موجب از دست دادن بازار فروش به جهت از دست دادن اطمینان و اعتماد مصرف كننده بازارهای صادراتی نسبت به سلامت غذای ایران خواهد شد. بدیهی است برگشت اعتماد به بازارهای هدف و مصرف كنندگان بسیار هزینه بر و زمان بر است.
لذا راهكارهای زیر به منظور تعدیل تاثیر شدید كرونا ویروس بر عملكرد صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی پیشنهاد می شود:
۱- رصد كشت: حصول اطمینان از اینكه كشاورزان بعنوان منابع تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی، با وجود انتشار كرونا ویروس جدید، فصل كاشت را از دست ندهند، برای اینكه از دست دادن فصل كاشت بر بنیاد اقتصادی و ثبات اجتماعی تأثیر خواهد گذاشت.
۲- اقدامات پیشگیرانه: واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی در جهت اجرای اقدامات پیشگیرانه برای محافظت از كاركنان خود تلاش كرده، اقلام شامل ارائه ماسك صورت و ضدعفونی كننده دستی، نصب غربالگری درجه حرارت بمنظور مكانیسم های نظارت بر سلامت كاركنان خودرا در سرتاسر سیستم به عمل آورند.
۳- تامین مواد اولیه: امكان دسترسی واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی به منابع تامین مواد اولیه مورد نیاز بخصوص با عنایت به ایجاد محدودیت در ترددها و مشكلات ناشی از حمل و نقل و لجستیك داخلی و بین المللی و حركت كالا و مردم.
۴- تداوم فروش: امكان تداوم دسترسی واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی به بازارهای داخلی و بین المللی باوجود تعطیل شدن كسب و كارها و محدودیت در گردش كالا و تردد مردم. در این حالت كشاورزان نیز نمی توانند محصولات خودرا در بازارها بفروشند.
۵- تثبیت قیمت ها: از آنجایی كه غالب واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی در كشور شركت های متوسط و كوچك بوده، در معرض بیشترین لطمه دیدگی قرار دارند برای اینكه زنجیره های تامین و عرضه محصولات آنها به علت محدودیت حمل و نقل و تردد مردم مختل می شود كه در نهایت منجر به افزایش قیمت تمام شده محصول نهایی شده و امكان از دست دادن بازارهای هدف وجود دارد.
با عنایت به موارد بالا وزارتخانه های متولی امر تولید و توزیع باید به دقت وضعیت واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی كشاورزی را رصد كرده و اقداماتی در جهت كاهش فشار و ایجاد بستر مناسب بمنظور اجرای راهكارهای فوق انجام دهند.




منبع:

1399/01/12
14:53:20
5.0 / 5
3022
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بازرگانی , تجارت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
مبل زیبا
mobleziba.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مبل زیبا محفوظ است

مبل زیبا

مبلمان و دکوراسیون داخلی