به استثنای كالای اساسی و دارو

احتمال آزادسازی نرخ ارز جدی شد

احتمال آزادسازی نرخ ارز جدی شد مبل زیبا: در حالی اخبار ضد و نقیضی در ارتباط با تغییر سیاست در معاملات ارزی وجود دارد كه ظاهرا پیشنهاداتی برای خروج كامل ارز حاصل از صادرات غیرنفتی بخصوص پتروشیمی ها از معاملات با نرخ رسمی در شورای پول و اعتبار مطرح شده، ولی هنوز در ستاد اقتصادی دولت نهایی نشده است. در صورت تصویب این پیشنهاد نرخ ارز برای تمامی واردكنندگان و صادركنندگان به غیر از كالای اساسی و دارو بر مبنای نرخ توافقی و به گونه ای آزاد خواهد شد.



به گزارش مبل زیبا به نقل از ایسنا، برخی خبرها از این حكایت دارد كه مصوبه ای در ارتباط با تغییر در سیاست ارزی دولت بوجود آمده و احیانا بزودی ارز حاصل از پتروشیمی ها و گروه فلزات هم مقرر است در بازار ثانویه و به صورت توافقی مورد معامله قرار گیرد. در این حالت دیگر نرخ رسمی ارز برای معاملات این گروه مورد استفاده نبوده و به روش گروه سوم كالایی انجام می گردد. این در شرایطی است كه پیگیری ها در ارتباط با آنچه كه درباره تغییر در سیاست ارزی مطرح شده، از این حكایت دارد كه سیاستگذار ارزی پیشنهاد تازه ای برای این مورد عرضه كرده است در خصوص اینكه پتروشیمی ها و گروه فلزات یعنی بخش دوم صادركنندگان غیرنفتی كه ارز آنها در سامانه نیما و بر مبنای نرخ ۴۲۰۰ تومان مورد معامله قرار می گرفت هم از این بخش خارج شده و به بازار ثانویه وارد شوند به عبارتی فقط گروه اول یعنی كالاهای اساسی و دارو از نرخ رسمی ارز بهره برده و مابقی واردكنندگان ارز خویش را در بازار ثانویه و بر مبنای نرخ توافقی تامین كنند. در این حالت پتروشیمی ها بعنوان عرضه كنندگان بزرگ ارز هم دیگر از محدوده دلار ۴۲۰۰ تومانی خارج شده و معاملات آنها با نرخ توافقی در بازار ثانویه كه نزدیك به نرخ بازار آزاد است، انجام می گردد.

اما با وجود اینكه به نظر می آید بانك مركزی پیشنهاد خود برای تغییر رویه در عرضه ارز پتروشیمی ها در بازار ثانویه را مطرح كرده، باید در ستاد اقتصادی دولت مورد تصویب قرار گیرد كه تابحال مصوب نشده است هر چند كه به نظر می آید تصویب آن دور از ذهن نیست و بزودی با ساز و كاری جدید صورت خواهد گرفت. این پیشنهادات گرچه در زمان حضور ولی الله سیف-رئیس كل سابق بانك مركزی- مطرح شده ولی با حضور همتی-رئیس كل بانك مركزی- مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

در حال حاضر جریان ارز حاصل از صادرات و واردات از این مقرر است كه در سامانه نظام یكپارچه ارزی (نیما) معاملات بر مبنای سه گروه كالایی انجام می شود؛ گروه اول كه كالاهای اساسی و دارو هستند و ارز حاصل از فروش نفت به صورت عمده به این بخش اختصاص پیدا كرده و با نرخ رسمی كه بانك مركزی روزانه آن را اعلام می كند، معاملات انجام می گردد به صورتی كه با یارانه ای كه دولت به گروه اول كالایی اختصاص می دهد، نرخ ۳۸۰۰ تومان برای آنها محاسبه و اختلاف آن با نرخ رسمی كه اكنون ۴۴۰۰ تومان است، از جانب دولت پرداخت می گردد. گروه دوم كه كالاها و مواد اولیه كارخانه ها هستند هم مشمول ارز صادرات غیرنفتی یعنی پتروشیمی ها و گروه فلزات می گردد كه در مجموع حدود ۸۰ درصد ارز ناشی از صادرات را تشكیل می دهند، اما برای گروه سوم كه كالاهای غیر ضروری هستند، ارز آنها از محل ۲۰ درصد صادرات غیر نفتی و بر پایه نرخ توافقی از مدتی پیش تامین می گردد یعنی این نرخ بر مبنای توافق بین صادركننده و واردكننده و به گونه ای بر اساس بازار آزاد تعیین و مورد معامله قرار می گیرد.

گر چه تابحال اعلام رسمی در مورد نرخ توافقی وجود نداشته اما ظاهرا دلار تا مرز ۸۰۰۰ تومان هم در بازار ثانویه قیمت می خورد. این در شرایطی است كه در مدت اخیر كه سیاست جدید ارزی اجرایی شده، بارها پتروشیمی ها نسبت به قیمت ارزی كه باید ارز خویش را بر اساس آن بفروشند اعتراض كرده بودند چرا كه اختلاف قیمت حدود ۴۲۰۰ تومان با بازار آزاد كه بیش از ۹۰۰۰ تومان است، ضرر قابل توجهی را به آنها تحمیل كرده. پتروشیمی ها قبل از این ارز خویش را در بازار عرضه نموده و بر اساس نرخ آن معامله انجام می شد، اما اكنون مجبورند در سامانه نیما و با نرخ بسیار پایین تر این كار را انجام دهند كه باعث زیان آنها شده است.

باید خاطرنشان كرد كه در هر حال قرار نیست معاملات ارزی به خارج از سامانه نیما منتقل شود و تمام معاملات چه از محل درآمدهای نفتی و چه مجموعه صادركنندگان غیرنفتی در این سامانه بوده و تحت كنترل بانك مركزی صورت خواهد گرفت. این در شرایطی است كه چندی پیش دولت تصمیم به ورود معاملات ارزی ۲۰ درصد صادرات غیرنفتی به بورس گرفت كه منتفی شده و به سامانه نیما منتقل شد.

به هر صورت باید منتظر بود تا احیانا تصمیمات جدیدی در مورد سیستم جدید ارزی كه از فروردین ماه به اجرا درآمد و به علت نقایصی مورد انتقاد كارشناسان قرار گرفته بود، دریافت شود.كارشناسان از ابتدای اجرای این سیاست هم تاكید داشتند كه ادامه آن نمی تواند موفقیت آمیز بوده و باید جریان ارزی و معاملات آن تغییر كرده و به سمت آزاد سازی نرخ ارز حركت كرد.




1397/05/06
14:45:08
5.0 / 5
4643
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , دلار , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
مبل زیبا
mobleziba.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مبل زیبا محفوظ است

مبل زیبا

مبلمان و دکوراسیون داخلی