معاون اول رئیس جمهوری دستور داد
شیوه نامه عرضه و تقاضای فولاد بازبینی و اصلاح گردد
به گزارش مبل زیبا معاون اول رئیس جمهوری در نامه ای خطاب به معاون اقتصادی رئیس جمهور، بر بازبینی و اصلاح شیوه نامه عرضه و تقاضای زنجیره فولاد با تکیه بر پشتیبانی از بازار سهام بازبینی و اصلاح دستور داد.
به گزارش مبل زیبا به نقل از ایسنا، بعد از صدور درخواست بازبینی در شیوه نامه عرضه و تقاضای زنجیره فولاد توسط محمد شریعتمداری (وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) در اواخر آبان ماه ۱۳۹۹ از معاون اول رئیس جمهوری، اسحاق جهانگیری، دو روز پیش (شنبه چهارم بهمن ماه) در نامه ای خطاب به محمد نهاوندیان- معاون اقتصادی رئیس جمهور- دستور اصلاح و بازبینی در شیوه نامه مذکور را داده و تاکید کرده است که شیوه نامه عرضه و تقاضای زنجیره فولاد بگونه ای بازبینی و اصلاح گردد که هیچ علامت منفی به بازار سهام داده نشود.
در نامه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به معاون اول رئیس جمهوری آمده بود که "با توجه به سهم ۱۵ درصدی صنعت فولاد در بازار سرمایه، شیوه نامه تنظیم بازار فولاد علاوه بر کاهش صادرات این صنعت، سبب صدمه جدی به سرمایه و اعتماد مردم و ایجاد ناامنی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خواهد شد.
وزارت کار و شرکتهای تابعه آن، سهم ۲۰ درصدی از معادن و صنایع فولادی کشور دارند و نظرات آنها در تدوین شیوه نامه دریافت نشده است. شیوه نامه تنظیم بازار فولاد با هماهنگی وزارتخانه های صمت، کار و اقتصاد و مشارکت شرکتهای بزرگ فولادی و تشکل های این زنجیره بگونه ای اصلاح گردد که مشخص، شفاف، صریح و بدون امکان اعمال سلایق شخصی و غیرکارشناسی باشد و از ایجاد رانت توسط برخی افراد که مصداق واضح این مورد هستند، جلوگیری گردد. "
لازم به یادآوری است که زمانیکه شیوه نامه فولاد از جانب معاون اقتصادی رئیس جمهور ابلاغ گردید، انتقادات زیادی را از شرکتهای فولادی و فعالان این حوزه در برداشت. اکثریت معتقد بودند که این گونه قیمت گذاری دستوری منجر به تضعیف صنعت فولاد خواهد شد.
البته باوجود همه انتقادات، انجمن نوردکاران فولاد ایران در بیانه ای ضمن پشتیبانی از کلیات شیوه نامه ساماندهی بازار فولاد، این اقدام دولت و مجلس را در جهت رانت زُدایی در بازار فولاد اعلام نمود. حمایت می کند. طبق اعلام انجمن نوردکاران فولادی ایران، با شیوه نامه ابلاغ گردیده دولت و طرح در دست تهیه و تدوین مجلس، رانت بسیاری در بازار فولاد محدود می شود؛ حال اما بعضی از افراد با شانتاژ رسانه ای هم دولت، هم مجلس و هم منفعت و مصلحت مردم را با یک چوب می رانند و آنرا قربانی منافع و مصالح خود می کنند.
البته دبیر انجمن سنگ آهن ایران هم با تاکید براینکه نقاط قوت "شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد" بر ضعف هایش می چربد، اعتقاد دارد که هرچند شیوه نامه جدید دولت در جهت تنظیم عرضه و تقاضای زنجیره آهن و فولاد، دارای اشکالاتی است اما به صورت کلی مثبت بوده و نقاط قوت فراوانی دارد و گامی موثر در ایجاد توازن و شفافیت در زنجیره خواهد برداشت.
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران هم ضمن پشتیبانی از «شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد»، این شیوه نامه را مطابق با نظرات کارشناسی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دانسته و در اطلاعیه خود اعلام نموده است که بر مبنای شیوه نامه جدید که مطابق با نظرات کارشناسی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران است، دولت قبول کرده است که قیمت بر اساس رقابت در بورس کالا کشف و تعیین شود.
در مقابل اما سید جواد جهرمی- معاون بورس کالا- هم با حضور در یک برنامه تلویزیونی با انتقاد از قیمت گذاری دستوری فولاد در بورس کالا، اظهار نمود: وزارت صمت یک قیمت را هدف قرار داده و به نظرش قیمت های دیگر بالا هستند، اگر به کسی وعده میلگرد یا شمش ۱۰ هزار تومانی داده شده، ما نمی توانیم میلگرد یا شمش را به ۱۰ هزار تومان برسانیم! اگر سیاست گذار در این زنجیره به یک لایه رانت می دهد، بایستی اصلاح صورت گیرد و به جای مداخله در قیمت، از سایر ابزارها استفاده نماید. اگر کالایی قابل تجارت باشد، در زنجیره های بعدی از کشور خارج می شود که این مورد در خیلی از کالاهایی که مشمول قیمت گذاری هم بود، مشاهده شد.
به قول وی، شیوه نامه قیمت گذاری در زنجیره فولاد قابل قبول است؛ البته به شرطی که همه طرفین به آن پایبند باشند. ضمن اینکه شیوه نامه قیمت گذاری فولاد نسبت به دو سال گذشته، مبحث بیشتری ندارد؛ بنابراین بایستی کار کارشناسی صورت گیرد تا مشخص شود چرا در طول دو سال قبل به نتیجه نرسیدیم؟
معاون بهره برداری ذوب آهن اصفهان هم تداوم شیوه نامه فولادی را عامل توقف زنجیره فولاد کشور دانسته و معتقد است: اگر شیوه نامه عرضه و تقاضای فولادی تداوم پیدا کند، طی چند ماه کل زنجیره فولاد از بالا تا پایین متوقف خواهد شد و این در شرایطی است که در کشور ارزی وجود ندارد و تولیدکنندگان ناچارند ارز مورد نیاز خویش را تأمین کنند. در کل هویت وجودی بورس با قیمت گذاری در تناقض ۱۰۰ درصدی است و با قیمت گذاری در بورس، رانت ایجاد می شود، همینطور باید توجه داشت که در دنیا قیمت در بورس وجود ندارد و بورس، بازار عرضه و تقاضا است.
مهرداد تولائیان در ارتباط با تأثیر تصمیم لغو شیوه نامه فولادی توسط معاون اول رئیس جمهور بر وضعیت فعلی فولادسازان، خاطرنشان کرد که به طور قطع لغو این شیوه نامه به نفع کل صنعت فولاد و همینطور تمام صنایع از پایین دستی تا بالادستی است.
منبع: mobleziba.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب