گزارش مبل زیبا؛

اما و اگرهای تشهیر اراذل و اوباش

اما و اگرهای تشهیر اراذل و اوباش به گزارش مبل زیبا، چرخاندن یكی از اوباش در تهران با اما و اگرهای بسیاری مواجه گردید، پلیس می گوید این كار درست اما دستگاه قضایی می گوید باید در قالب قانون باشد، به راستی رفتار صحیح در تادیب اوباش چه رفتاری است؟


خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ گرداندن متهمان در انظار عمومی به عصر حاضر ختم نشده و دارای سابقه طولانی و تاریخی است. از صدر اسلام در مورد برخی جرایم مانند شهادت دروغ، مجازات تشهیر که همان اعلام نام مجرم در جامعه و گرداندن او برای مشهور شدن، اجرا می شده است که البته هدف از چنین مجازاتی رسوا کردن متهم و سلب اعتماد عمومی از شخص دروغ گو بوده است.
اما در عصر حاضر بیشتر مصادیق معروف ساختن متهمان به افرادی برمی گردد که به آنها اصطلاحاً اراذل و اوباش گفته می شود. در برهه کنونی نیز، نیروی انتظامی با حکم قضائی محکومین را سوار بر خودرو در شهر گردانده و مردم به نظاره می نشینند. با این اقدام پلیس اقتدار خویش را نشان داده است.

مردم چه می گویند؟
برخی اشخاص ابراز داشته که این حکم حق آنان است و تنها پاسخی ناچیز به گردن کشی این اوباش است، این افراد بر این باور هستند که حتی پلیس باید برخوردهای شدیدتر و بیشتر هم با این افراد داشته باشد چونکه اوباش به هیچ قانونی پایبند نیستند و باید بلایی به سر آنها بیاید که دیگر جرأت قداره کشی و خلاف را نکنند. اما برخی دیگر از مردم بر این باور هستند که متهم هرچقدر هم که جرمش سنگین باشد باید طبق قانون با او برخورد شود و حتی در موقع تشهیر کوچک ترین بی احترامی به آنها نشود.
رئیس پلیس پایتخت: شهر جای قداره کشی نیست
سردار حسین رحیمی رئیس پلیس پایتخت در اینباره به خبرنگار مهر می گوید: ما مجرمین زیادی را بازداشت می نماییم اما همه این افراد را در شهر نمی چرخانیم. ما با افرادی که در یک محله به نوامیس مردم تعرض کرده اند و از افراد زیادی باج گیری می کنند مانند یک سارق رفتار نمی نماییم.
پلیس تمامی این افراد را در سطح شهر نمی چرخاند و فقط افرادی که واقعاً جنایت کرده اند و عمری زورگیر بوده اند را به منظور تادیب و در هم شکستن هیمنه پوشالی آنها در شهر می چرخاند
وی اضافه کرد: بر هم زدن امنیت مردم خط قرمز پلیس است و افرادی که به حقوق مردم تعرض کنند با شدیدترین برخورد پلیس مواجه خواهند شد. بحث اراذل و اوباش با تمامی متهمین فرق دارند از نظر پلیس اراذل و اوباش افرادی هستند که به نوامیس مردم دست درازی می کنند، قداره بدی می کنند و رفتارهای وحشیانه و مستانه دارند این افراد همانطور که گفتم با سایر مجرمین فرق می کنند.
فرمانده انتظامی پایتخت تصریح کرد: البته ما تمامی این افراد را در سطح شهر نمی چرخانیم و افرادی که واقعاً جنایت کرده اند و عمری زورگیر بوده اند را به منظور تادیب و در هم شکستن هیمنه پوشالی آنها در شهر می چرخانیم.
سردار رحیمی در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر در خصوص اینکه افرادی ادعا می کنند این شروری که چند روز پیش در محله مشیریه چرخاندند را ۹ سال پیش زمانی که جزو دسته اراذل و اوباش سطح سه بوده است پلیس در شهر چرخانده و او ادب نشده اما مجدد پلیس او را باردیگر در شهر چرخانده آیا اصلاً این رفتار بازدارندگی دارد، اظهار داشت: اولاً این مورد را تکذیب می کنم، به هیچ عنوان اراذل و اوباش سطح سه را در شهر نمی چرخانیم، همینطور پلیس تابع دستور قضائی است و اسیر جوسازی ها نمی گردد و طبق قانون کارش را با جدیت دنبال می کند. البته که هر کسی نظری دارد ولی ما مسائل قانونی را رعایت کرده ایم.

‏‬ پیشنهاد احکام جایگزین به جای تشهیر
رسول کوهپایه زاده این مورد را از بعد قانونی بررسی نموده و در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص اینکه آیا نیروی انتظامی قانونا اجازه دارد که متهمین را در شهر به منظور تادیب آنها بچرخاند یا خیر اظهار نمود: اساسا پلیس نمی تواند خودش چنین حرکتی انجام دهد. نیروی انتظامی ضابط قضائی است و تحت امر مرجع قضائی قرار دارد. هر اقدام پلیس باید با دستور مقام قضائی صورت گیرد. رفتاری که روزهای گذشته در چرخاندن یکی از اشرار در تهران رخ داد و حرکات نمایشی و ضرب و شتمی که از جانب پلیس انجام شد مغایر با قوانین و مقررات است و هیچ قانونی این رفتار را تأیید نمی کند.
وی اضافه کرد: این متهم الان در مرحله تحقیقات است و به هیچ عنوان قانون به مرجع قضائی این اجازه را نمی دهد که با متهم چنین رفتاری صورت گیرد و چنین حکمی را در مرحله بازپرسی برای متهم در نظر بگیرند.
این حقوقدان اظهار داشت: این شخص فعلاً در مظان افترا است و تا زمانی که رأی قطعی صادر نشده و جرمی برای او ثابت نشده نباید چنین حکمی برایش در نظر گرفته شود. باید پرونده او به دادگاه برود و با تشخیص قاضی چنین حکمی را برایش در نظر بگیرند و حتما باید در رأی قطعی ذکر شود که بعنوان مثال برای تادیب این متهم او را در شهر بچرخانید.
کوهپایه زاده افزود: اما اینکه در مرحله مقدماتی و تحقیقات و در مرحله ای که پرونده هنوز در دادسرا قرار دارد متهم را در شهر بچرخانند و مورد ضرب و شتم قرار دهند مغایر قانون است و مرتکبین وصف مجرمانه انجام داده اند. یعنی حتی این شرور می تواند ضد افرادی که او را مورد ضرب و شتم قرار داده اند و چنین حکمی را در این مرحله از پرونده برای او صادر کرده اند شکایت کند.
وی با اشاره به اینکه چه نهادی مرتکب تخلف شده است، اضافه کرد: در این ماجرا پلیس اعلام می کند من ضابط قضائی هستم که البته حرف درستی هم هست. پلیس می گوید بر مبنای دستور قضائی این کار را انجام داده است. اگر واقعاً این حرف صحت داشته باشد آن مرجع قضائی که چنین دستوری داده است باید پاسخگو باشد. چون که قضات و حقوقدانان به این مورد واکنش نشان داده اند و بابت این رفتار چهره پلیس خدوم و زحمتکش ما خدشه دار شده است.
این حقوقدان خاطرنشان کرد: مرجع قضائی باید در مورد اشخاصی که سابقه شرارت دارند به نحوی عمل کنند که بازدارندگی داشته باشد. این افراد نباید امکان انجام مجدد جرم را داشته باشند. اینکه ناجا افراد را دستگیر می کند و در اختیار مرجع قضائی قرار می دهد و یک هفته بعد این متهم با قرار آزاد می شوند خلاء و ضعف هایی هست که در برخورد با مجرمین با آنها مواجه هستیم.
اگر مرجع قضائی دستوری صادر کرده باشد که پلیس تشخیص بدهد این دستور مغایر با قوانین و مقررات موجود است قانون، راهکارهایی را برای پیشگیری از اجرای این دستور پیشبینی کرده است، بعنوان مثال پلیس می تواند به مافوق خود اعلام کند این قاضی حکمش با قانون مغایر است وی تصریح کرد: البته این را هم یادآوری کنم که اگر مرجع قضائی دستوری صادر کرده باشد که پلیس تشخیص بدهد این دستور مغایر با قوانین و مقررات موجود است قانون، راهکارهایی را برای پیشگیری از اجرای این دستور پیشبینی کرده است. بعنوان مثال پلیس می تواند به مافوق خود اعلام کند این قاضی حکمش با قانون مغایر است.
کوهپایه زاده با اشاره به اینکه این متهم به منظور تادیب توسط پلیس مورد ضرب و شتم قرار گرفته است اظهار داشت: حتی اگر نیروی انتظامی با هدف بازسازی صحنه جرم این متهم را مورد ضرب و شتم قرار داده باشد مرتکب تخلف شده است. به هیچ عنوان پلیس مجوز ندارد تا به بهانه صحنه بازسازی جرم خودش مرتکب ضرب و شتم شود.
کوهپایه زاده در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا این احکام تادیب کننده و بازدارنده هستند اضافه کرد: با صدور این احکام نه تنها شخص مجرم تادیب نمی گردد بلکه حالت انتقام گیری در او ایجاد می شود و حتی امکان دارد این افراد نسبت به جامعه کینه و عقده بگیرند و برای جامعه خطرناک تر هم باشند.

وی با اشاره به احکام جایگزین برای اشرار و متهمان سابقه دار اظهار داشت: بعنوان مثال می توان این افراد را تبعید کرد و نظارت کرد که تا مجدداً به محل زندگی شأن برنگردند و مرتکب جرم نشوند. حتی می توان زندان های طویل المدت برای افرادی که سابقه شرارت دارند با مرخصی های محدود در نظر گرفت تا این افراد از جامعه دور باشند.
رئیس قوه قضائیه با بازجو و مأموران متخلف در گرداندن اوباش برخورد کنید
در همین راستا رئیس قوه قضائیه با صدور دستوری به دادستان تهران خواهان برخورد با بازجو و مأموران متخلف در گرداندن تعدادی اوباش شد؛ مرکز رسانه قوه قضائیه اعلام نمود که در ماجرای اوباش گردانی اخیر، آیت الله رئیسی از همان لحظات اولیه اطلاع، به دادستان تهران دستور داده است در مورد مصادیق تعدی از قانون و نقض حقوق شهروندی، با متخلفین شامل بازجو و یا مأمورین برخورد شود.
رئیس قوه قضائیه ضمن تاکید بر برخورد قاطع و بی امان با اراذل و اوباش، حکم به تشهیر را صرفا در صلاحیت دادگاه و آن هم در قالب قوانین و مقررات می داند که تعرض به متهم ولو اوباش اساسا مجاز نیست.

راه حل چیست؟
به نظر می رسد نیاز است به نتیجه ای رسید که هم اراذل و اوباش تنبیه شوند و هیمنه آنها در هم بشکند و هم رفتار دستگاه قضا و مأموران پلیس خارج از چارچوب نباشد؛ چاره هرچه باشد باید ترکیبی از دغدغه های مردمی و نیروی انتظامی باشد و با نظرات کارشناسان حقوقی و جامعه شناسان تلفیق شود.
این نکته را نباید فراموش کرد که گرداندن اوباش در شهر یا به اصطلاح تشهیر اراذل و اوباش از دوره های پیش آغاز و با استقبال خوبی از جانب عموم مردم مواجه گردید چونکه پایتخت نشینان اذعان داشتند پس از این طرح ها شهر امنیت بهتری به خود گرفته و دیگر اوباش به سادگی در شهر جولان نمی دهد.
اما آیا تشهیر اوباش در این زمان با گذشته فرق کرده است؟ آیا اوباش وقیح تر شده و باید رفتارهای متفاوتی با آنها داشت؟ پاسخ هرچه هست نباید فضای مجازی و شبکه های اجتماعی را فراموش کرد و البته شیطنت بعضی از افراد را که از کاه کوه می سازند و هر حرکتی که نشانه اقتدار ناجا باشد را نقد می کنند و پلیس را به نحوی زیر ذره بین قرار می دهند و با افکار عمومی بازی می کنند.


منبع:

5.0 / 5
1659
1399/07/23
00:06:34
تگهای خبر: امنیت , پایتخت , دستگاه , سارق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳



محل تبلیغ شما
مبل زیبا
mobleziba.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مبل زیبا محفوظ است

مبل زیبا

مبلمان و دکوراسیون داخلی