احیای واقعی بافت تاریخی اصفهان نیازمند تغییر رویکرد اساسی است

احیای واقعی بافت تاریخی اصفهان نیازمند تغییر رویکرد اساسی است به گزارش مبل زیبا، استاد دانشگاه علم و صنعت اظهار داشت: اصفهان همیشه یک الگو در احیای بافت تاریخی بوده و باید همچنان بماند. اما این مهم، تنها در صورتی محقق می شود که تغییرات اساسی در شیوه طراحی و اجرا صورت گیرد.



به گزارش مبل زیبا به نقل از مهر، مصطفی بهزادفر، استاد تمام طراحی شهری دانشگاه علم و صنعت ایران، در هفتاد و هشتمین نشست تخصصی بازآفرینی شهری با مبحث «چارچوب طراحی شهری در بافت پرارزش تاریخی شهر اصفهان» که امروز پنجشنبه برگزار شد، اظهار نمود: اصفهان با بیشتر از ۲ هزار هکتار بافت تاریخی، بعنوان یکی از مهم ترین شهر های تاریخی ایران، نیازمند یک الگوی مشخص برای طراحی شهری است، اما تابحال اقدام عملی و تأثیرگذاری در این حوزه انجام نشده است.

باور غلط به اجرای پروژه های متعدد؛ اما بدون تجربه عملی موفق

وی ضمن اشاره به این که در ایران بیشتر از ۱، ۰۰۰ پروژه در حوزه بازآفرینی شهری انجام شده است، خاطرنشان کرد: باآنکه پروژه های بسیاری در کشور تعریف شده، اما در عمل هیچ تجربه موفقی در زمینه احیای بافت های تاریخی نداریم. خیلی از این پروژه ها صرفا در سطح مطالعات باقیمانده اند و در اجرا، هماهنگی میان بخشی و جزئیات فنی نادیده گرفته شده است.
استاد تمام طراحی شهری دانشگاه علم و صنعت ایران اضافه کرد: در اصفهان هم تا امروز اقدامات گوناگونی صورت گرفته، اما هیچیک از آنها منجر به تغییر واقعی در بازآفرینی بافت تاریخی نشده است. کاری که ما قصد انجام آنرا داریم، اولین تجربه واقعی در این عرصه خواهد بود و می تواند بعنوان الگویی برای سایر شهر های ایران مطرح شود.

لزوم درک صحیح از مفهوم «بافت تاریخی

»

ی با اشاره به اینکه در ایران هنوز تعریف دقیقی از «بافت تاریخی» عرضه نشده است، اظهار داشت: بافت تاریخی صرفا به مجموعه ای از ساختمان های قدیمی محدود نمی گردد، بلکه شامل تلفیقی از تک بناها، بلوک ها، خطوط افقی و عمودی، رنگ، مصالح، معابر و سایر اجزا است که در کنار هم یک کل منسجم را می سازند. درک نادرست از مفهوم بافت تاریخی، یکی از موانع اصلی در بازآفرینی این فضاها بوده است.

ضرورت سنجش وضعیت و داده پردازی دقیق در بازآفرینی شهری

بهزادفر با تاکید بر این که یکی از مهم ترین چالش های کشور در زمینه طراحی شهری، فقدان داده های صحیح و سنجش وضعیت دقیق است، اظهار داشت: ۹۰ درصد مطالعات سنجش وضعیت در کشور دارای خطا هستند، چونکه بر داده های غلط و ناقص استوارند. این مشکل، نه تنها در طرح های جامع و تفصیلی، بلکه در تمامی طرح های اجرایی کشور مشاهده می شود. بدون داده های صحیح، هر اقدامی در حوزه بازآفرینی شهری، به شکست منجر خواهد شد.
وی ضمن اشاره به لزوم مطالعات زمین شناسی و آبرسانی در اصفهان اضافه کرد: زمین شناسی و وضعیت آب های زیرزمینی، تاثیر مستقیمی بر پایداری بافت تاریخی دارند. در شهری مانند اصفهان که بر بستری از دریاچه های باستانی و زاینده رود شکل گرفته است، نشست زمین یکی از مهم ترین عوامل تخریب آثار تاریخی است. بنابراین، اگر بدون درنظر گرفتن این عوامل صرفا بر نمای ظاهری ساختمان ها تمرکز نماییم، نتیجه ای جز تخریب تدریجی بافت نخواهیم داشت.

عدم بهره برداری از سرمایه های متنوع در بازآفرینی بافت تاریخی

این استاد طراحی شهری، با انتقاد از تمرکز صرف بر سرمایه فضایی در پروژه های بازآفرینی شهری، اظهار نمود: بازآفرینی موفق، نیازمند سرمایه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، اکولوژیک و نمادین است. اما در ایران، تنها به سرمایه فضایی توجه می شود، در حالیکه بدون درنظر گرفتن سایر سرمایه ها، هیچ پروژه ای به نتیجه نخواهد رسید.
وی تاکید کرد: ابزارهای طراحی شهری نظیر تحلیل، اطلاع رسانی، ترغیب، هدایت، کنترل و پشتیبانی در ایران یا وجود ندارند و یا به شکل ناقص مورد استفاده قرار می گیرند. این نواقص، اجرای صحیح پروژه های بازآفرینی را غیر ممکن کرده است.

لزوم تدوین چارچوب جدید برای طراحی شهری در بافت تاریخی

بهزادفر ضمن اشاره به تغییرات جهانی در نگاههای طراحی شهری خاطرنشان کرد: در خیلی از کشورهای پیشرو، چارچوب های طراحی شهری بر مبنای سنجش وضعیت و حضور مؤثر مردم تدوین می شود، اما در ایران هنوز به الگوهای قدیمی و ناکارآمد تکیه داریم. ما باید رویکرد خویش را تغییر داده و چارچوبی مبتنی بر حقیقت های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی هر منطقه تدوین نماییم.
وی با عرضه نمونه هایی از مطالعات انجام شده در انگلستان، تصریح کرد: در طراحی شهری، نما و منظر باید در ارتباط با فضای شهری، حرکت، جریان اجتماعی و سایر عناصر کالبدی بررسی شود. اما در ایران، نگاه ما به نما همچنان یک بعدی و جدا از ساختار کلی شهر است.

احیای واقعی بافت تاریخی اصفهان، نیازمند تغییر رویکرد اساسی است

استاد تمام طراحی شهری دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: اصفهان همیشه یک الگو بوده است و باید همچنان الگو بماند. اما این مهم، تنها در صورتی محقق می شود که تغییرات اساسی در شیوه طراحی و اجرا صورت گیرد.

0.0 / 5
139
1403/12/16
13:03:33
تگهای خبر: اقتصاد , تخصص , سرمایه , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها




محل تبلیغ شما
مبل زیبا
mobleziba.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مبل زیبا محفوظ است - 1396-1404

مبل زیبا

مبلمان و دکوراسیون داخلی ، زیبایی را به خانه تان بیاورید! با مبل زیبا، دکوراسیونی رویایی خلق کنید!